2015. már 08.

Cirkus Maximus... avagy a béka gyomorszájon vágja a balerinát... a Fővárosi Nagycirkuszban jártunk!

írta: Kata Vank
Cirkus Maximus... avagy a béka gyomorszájon vágja a balerinát... a Fővárosi Nagycirkuszban jártunk!

cirkusz

Hát igen.... Fővárosi Nagycirkusz... gyerekkoromban mindig kiváltságosnak éreztem magam, ha bemehettünk megnézni egy egy előadást. A cirkusz úgy él bennem, mint valami álomvilág, amelyben csodák történnek. 

Hát ma végre felnőttként is volt lehetőségem ellátogatni eme intézménybe, gyermekemmel karon öltve. Fele más érzésekkel jöttem el. Ha ők ma a magyar cirkusz csillagai... akkor azt hiszem, nem fejlődik oly gyorsan a cirkusz világ, mint amennyire mi nézők szeretnénk.

Láthattunk csodát, nem is egyet, az biztos. A Diamands Birds, a négy Chalimero, és Ádám Krisztián előadása valóban lebilincselőek voltak, 11 éves kamasz lányainknak pedig Ádám és Krisztián műsora dupla élményt nyújtott. Ők azon fiatal művészek, akik miatt érdemes volt megnézni ezt a műsort! Szuperek voltak! Igazi művészek!

Richter Flórián nálam a "no comment" kategória. Csodálatos lovaival és Szandrával az elefánttal szemnek kápráztató műsort adott elő. Hiszen hét holland fríz ló jelenléte egy akkora manézsban, csak szívet gyönyörködtető lehet. Írtam már a blogomban, hogy gyermekem nagy vágya, a fríz lovak. Imádja őket. Edit, egy kedves lovas lehetőséget biztosított neki, hogy megszeretgethesse eme gyönyörű állatait. Nagy álma vállt ezzel valóra. Láttam az arcát, amikor megtekintette ama csodálatos állatokat belépni az előadás helyszínére. Nekem az volt a csoda. Távol ült tőlem, de láthattam az arckifejezését. Nekem ez volt a legszebb nőnapi ajándék. Nem gondolta, hogy láthatja őket. A szünetben megpróbáltam leszervezni, hogy a közelébe kerülhessen eme állatoknak. Csak ennyit kértem... hogy megnézhesse őket közvetlen közelről. Egy nagyon kedves hölgy Picard Ancsa sietett a segítségemre a szervezésben. Fantasztikus hölgy, barát ő, aki érdek nélkül tekinti az embert embernek. Az ő közbenjárására sikerült beszéljek Richter Flóriánnal, aki ugyan lehet, hogy a cirkuszvilág oscar díját, és aranybohóc díját is elnyerte, de emberségből nulla. Nem adta meg ezt a lehetőséget a gyermekemnek. Annyit mondott, hogy látogatók nem mehetnek be oda, ahol a lovai vannak. Kedves Richter Flórián! Köszönöm a segítőkészségét! Igazán jól esett. Szerencsére gyermekemnek sikerült túllendülnie eme csalódottságán, és hazafelé a kocsiban már arról álmodott, hogy milyen mutatványokkal fog ország világ szeme elé állni a lovaival. Tudjátok kedves fellépők, ti azért időnként többek vagytok művészeknél, többek vagytok egyszerű cirkuszos artistáknál. Mert sok gyermeknek adtok reményt, nevettetitek meg őket, vagy éppen indítjátok el egy úton. Mi elhisszük, hogy főleg Te kedves Flórián világhírű vagy, de úgy gondolom, egy kicsit emberségesebb is lehettél volna. Úgy látszik, néha egy egyszerű kérés is túl nagynak bizonyul, ha az emberlánya olyasvalakibe fut bele, aki elveszítette a valóság talaját a lába alól. Azért további sikert kívánok a munkádhoz! És vigyázz a lovaidra. Ha egyszer meg szeretnél válni az egyiktől, akkor csak szólj nyugodtan!

Talán az egész műsor legalja volt a bohóc! Hát, akinek volt szerencséje látni ezt a műsort, gondolom érti miről beszélek, aki meg nem, hát ne sajnálja! "Nagymami" nevezetű bohóc szerintem a szakma legalja.... ha a nézők közül kiválasztottak volna egy humoros embert is jobban megoldja a feladatát, mint eme bohóc. Nem csak vicces nem volt, időnként még gusztustalanná is sikerült válnia. Persze a gyerekek nevették, mert bohóc... de akkor is... ha ő a cirkuszvilág nagyja, akkor milyen a legalja? Nekem néha kedvem lett volna lemenni, és jól megverni, mert legalább történt volna valami.

Magyarország legerősebb embere.... hát igen. Úgy gondolom, hogy ez a műsorszám nem gyerekeknek való, és nem is cirkuszba. Az ágyú eldörrenése után a legtöbb gyermek, és felnőtt frászt kapott, és még meg is süketült. Nem beszélve arról, hogy amikor az autóval áthajtottak rajta nagyon sok gyerek szintén megrémült. Volt, akit ki is kellett vinni. Nem eme úr érdemeit szeretném kétségbe vonni, de úgy gondolom eme műsorszám nem ide való. Nem idevaló. Mint ahogyan a békák ugrálása sem, mindenféle koncepció nélkül. Aztán az egyik béka nemes egyszerűséggel gyomorszájon vágja a fellépő balerinát és kicipeli a manézsról! Bárki, aki ezt a számot kitalálta, csak kérdezném tőle... Normális? Valóban poénosnak tartja, hogy egy nőt gyomorszájon vágnak?

Nekem a csúcs a Donnert család lovas akrobatikája volt! Hát végig nézve meg kellett állapítsam, van még hova fejlesszem a lóra szállási technikámat! Egyszerűen csoda volt, csodát műveltek a lovaikkal, a lovaikon.

Majdnem elfelejtettem megemlíteni a kutya idomárokat. Ha elkaptam volna Baltókámat, meg a többieket kicsinyke otthonomban, akkor  is különb számot sikerült volna összedobjak! És a legérdekesebb az egészben, hogy az idomár hölgy percekig ünnepeltette magát, miközben azok, akik valóban megérdemelték volna a vastapsot pillanatok alatt eltűntek a szemünk elől, esélyt sem adva nekünk nézőknek, hogy megköszönhessük nekik  produkciójukat!

Szerettük még a levegőtlen nézőteret, szerettük a fellépőknél időnként előjövő narancssárga hosszabbítót. Olyan otthon érzés uralkodott el rajtam, bár én nem szedek belépőjegyet ezért.... lehet, hogy kellene?.... Most komolyan Drága Fővárosi Nagycirkusz! Valóban a manézs áramellátását narancssárga hosszabbítóval lehetett csak megoldani? Miért pont narancssárga?

Arról már nem is beszélve, hogy a büfében aranyáron mérnek bármit, amit eme egyszerű földi halandó szeretne megvásárolni. Ez Magyarország! Csak halkan jegyzem meg, hogy a nézőtéren ülők kilencven százaléka magyar volt, és nem külföldi turista, bár szerintem a külföldieket sem kellene lehúzni...

Azt hiszem a mai délutánon láthattuk, hogy mennyi tehetséges fiatal van, akik fantasztikus előadást nyújtottak elvarázsolva bennünket nézőket. És láthattuk a totális káoszt, amikor egyesek nem képesek felfogni, hogy nem odavalók! Nem tudom, kinek a felelőssége összeállítani egy egy ilyen műsort. De azt hiszem ideje lenne átgondolni, hogy kik is kapjanak helyet a cirkuszban. Mert hiába a sok tehetség, ha belekerül a legalja is, akkor egyszerűen nézhetetlen, unalmas, idegesítő és undorító a műsor, ezáltal tönkretéve azok munkáját is, akik valóban csodát mutattak!

 

 

Szólj hozzá

agresszió cirkusz csoda rémület undor