2020. sze 20.

Nagymama bölcs tanácsa: A gonosz felett harccal nem győzedelmeskedhetsz!

írta: Kata Vank
Nagymama bölcs tanácsa: A gonosz felett harccal nem győzedelmeskedhetsz!

Sokszor az ember tanácstalanul áll bizonyos személyekkel szemben, akik mindent elkövetnek, hogy megkeserítsék az életet. Mindenkiét. Észre sem veszik, hogy ha, azt az energiát, amit abba fektetnek, hogy mások életét megpróbálják tönkretenni, lerombolni, azt arra fordítanák, hogy a sajátjukat rendbe tegyék, akkor nem erre kellene pocsékolniuk létezésüket.
winter-3006823_1280.jpg
"A gonosz sosem ölt ocsmány külsőt!" -mondta a nagymamám, és mindig ráébredek, mennyire is igaza volt. "A gonosz mindig szép külsővel jár! Ez a külső az, ami megóvja őket attól, hogy eleve kirekesztettek legyenek a viselkedésük miatt. A gonosz kedvességgel, bájjal, észrevétlenül behálóz mindent és mindenkit, hogy aztán teljes erővel nekiinduljon a pusztításnak! "
Sokszor hallom még szavait, ahogyan a szófán ülve mondja nekem ezen gondolatait. Igaza volt! Milyen igaza!
"A gonoszt gyermekem sosem küzdheted le harccal! Túl erős, túl rutinos! Soha ne süllyedj le arra a szintre, ahol ő van, mert ott nem lesz ellene esélyed! Túl régóta létezik már így! Őt a harc élteti! Nincs értelme harcolnod vele! Győztesként nem kerülhetsz ki abból az undorító játékból, amelynek szabályait ő alkotta meg, amelyben ő diktál!"
-"Akkor mit tehetek ellene?" - kérdeztem tőle.
"Engedd, hogy játssza játékát! Hagyd játszani! Ha nem állsz le vele vitatkozni, ha nem táplálod a gonosz energiáit, előbb utóbb feladja, és keres más célpontot. Túl régóta mérgezi már a környezetét és önmagát ahhoz, hogy te tettekkel, szavakkal képes legyél kiállni ellene!
Túl régóta létezik így, túl sok embert behálózott már ahhoz, hogy te felléphess ellene! Egyetlen dolgot tehetsz! Nem engeded, hogy a közeledbe férkőzzön, nem engeded, hogy pusztítást végezzen az életedben, a lelkedben. Ezt csak oly módon tudod megtenni, ha nem állsz le vele játszani! Ha elkerülöd őt! Ha bármit is tesz ellened, bármennyire is próbál rombolni körülötted, te nem veszed fel a kesztyűt, amelyet ő odadobott neked! Ha felveszed, vesztettél!
Kerüld el, messzire! Ha ez nem lehetséges, akkor mosolyogj rá, hogy érezze és lássa, a te páncélod túl erős ahhoz, hogy ő sebeket ejtsen rajta! A gonoszt legyőzni a jósággal lehet!
Nem állhatsz ki vele szemtől szemben, mert már annyi embert befolyásol, azok mind mellé állnak, független attól, hogy ők is tudják, számukra mennyi kárt okozott.
Ezek az emberek már félnek a gonosztól, belementek a játékába, vesztettek, és most uralkodik felettük, befolyásolja őket, mindezt nyájasan, kedvesen, bájos külsővel! Engedd el a helyzetet! Engedd, hogy tegye, amit tesz, te mosolyogj rá, éreztesd vele, hogy feletted nem tud uralkodni! Te felismerted valódi lényét, amely velejéig gonosszá tette őt, gonosszá és elégedetlenné!
Az ilyen emberre a sors már büntetést mért, hiszen saját életének kudarcát nap, mint nap el kell viselnie. Lehet kívülről az élete csodásnak tűnik, hisz van jól fizető állása, szép háza. De ha valóban gyönyörű élete lenne, akkor gondolod, hogy abból merítene erőt, hogy mérgezi a körülötte lévőek mindennapjait? Sose állj le vele vitatkozni, sose reagáld le a támadásait támadással és dühvel, mert akkor ő nyert! Mosolyogj rá, tégy úgy, mintha fájó, romboló és igazságtalan szavait nem hallanád! Ez jobban fogja őt bántani mindennél!
Ha kiabálsz vele, veszekszel, békében hátradől, megnyugtatja önmagát azzal, hogy te vagy az, akit nem lehet elviselni, te vagy az, aki folyamatosan keresi a konfliktusokat, hiszen ő csak jót akar! Ezáltal felmenti a lelkét, és minden felelősséget rád hárít. Azok pedig, akik már a befolyása alatt vannak, szintén mellé állnak, neked pedig nem marad semmi reményed! Ne engedd, hogy felmentse, felmenthesse a lelkét!
Légy te az erősebb! Légy te a bölcs!
Előbb utóbb felszínre kerül az igazság! Hisz az igazságnak van egy ilyen csodálatos tulajdonsága, hogy kiderül, mindig kiderül! Nem csap zajt, nem kiabál, szépen csendben győzedelmeskedik!
Akkor kinyílik minden olyan ember szeme, akik ugyan érezték a gonoszt, de már nem mertek ellene fellépni, mert túlságosan a befolyása alá kerültek!
A gonosz így képes diadalmaskodni! De a gonoszt le lehet győzni! A gonosz legyőzhető! De sosem harccal! Ha harcolsz, veszítesz! Csak szemléld kívülről, ne menj bele ocsmány játékaiba, mosolyogj rá, légy vele kedves, és akkor odébb áll, keres másik áldozatot! A gonosz felett csak így győzedelmeskedhetsz!
A gonoszt sose harccal akard megállítani, mert a gonoszság ellen egyetlen fegyverrel lehet szembeszállni, a jóság és a mosoly fegyverével! Csak így győzhetsz! Ha így teszel, bármennyire is szilárdnak tűnik a gonosz hatalma, és ereje, győzni fogsz! Légy bölcs, óvatos, jó, és az elveszített csaták után, tiéd lesz a diadal! Hiszen csak így kerülhetsz ki győztesként a játszmából!
A szeretet és jóság mindig diadalmaskodik, és előbb utóbb minden álarc lehull!"
Szólj hozzá