2016. nov 02.

Társadalmi körkép... bejárónőként Németországban

írta: Kata Vank
Társadalmi körkép... bejárónőként Németországban

bejarono2 Társadalmi körképem következő fejezete arról szól, mennyire másként is zajlik az élet egy nem is oly távoli országban... bejárónőként. Magyarországi tapasztalataimat ITT olvashatják. 

Be kell valljam, nagyon szerettem ezt a bejegyzést. Olvassák olyan szeretettel, mint ahogyan készült.

Gabit hosszú hosszú ideje ismerem. Még lánykorunkból. Három évvel ezelőtt utazott ki a párjához Németországba, München egyik részébe, két gyermekükkel. ÉS ahogyan meséli a történeteket, rájövök, bizony van még hová fejlődnie kicsinyke társadalmunknak. Ők meglelték mindazt, amiért kimentek, amiért úgy döntöttek hátrahagyják ezt az országot. 

Következzen Gabi beszámolója a hétköznapi életről Németországból!


"3 éve jöttem ki a férjem után a lányokkal. Német nyelvtudás nulla,még hallgatni sem hallgattam szívesen. Első körben egy ismerősöm jött el velem a munkákat megnézni és segített tolmácsolni. Megbeszéltük-mentem-csináltam.....2 hónap alatt minden délelőttre lett melóm. Családokhoz jártam ahol alap a 2 gyerek és valami háziállat. Nem gond, szeretem mindkettőt😊
Első munkám a Starnbergi tó mellett egy 3 szintes ház. 3 gyerek, a két kisebb fiú az enyémmel egykorúak. Szőke mind,kivéve apa, aki olyan sármos és jó a feneke,hogy minden csaj megbámulta. Anya is jó karban van tartva. Fiúk a Bayern München csapatába fociznak.Apa gyógyszeriparban nagykutya, anya a Fuji- nak dolgozik. Tipikus németek."
 
"Első időkben 3 méter távolság megvolt. Nem haverkodtak, nem szekáltak, hozzám sem szóltak. 2 hét után kulcsot kaptam. Pénz mindig kitéve a zongora tetejére. Közben elkezdtem tanulni a nyelvet.....és hát ismersz.....ha tudok beszélni akkor beszélek,ha nem akkor eltáncolom😁 Szóval lassan elkezdődött a kommunikáció. A gyerekeink a mai napig egyszerre betegek......ez volt az első téma. Aztán jött sorba minden. Anyós évente jön hozzájuk,olyankor a nő ki van borulva......el is mondta nekem.
Közben végig csináltam velük egy költözést mert építkeztek. Jól megszívták mert egy félkész házba költöztek át a luxusból.....mikor oda mentem először, a nő a nyakamba ugrott.... Úgy érzem bírnak😁 Apa a múlt héten mondta hogy nem  szeretnék-e több pénzt......mondtam,hogy januártól oké.....örömmel megegyeztünk. Sosem volt gond,ha nem tudtam menni,vagy mikor már voltak alkalmazottak azok közül küldtem valakit.
Összegezve a családot: betörtem őket😁😁😁 Az egyik kedvenceim mert hagynak dolgozni , kifizetnek és még jó fejek is velem."
Számomra ekkor vált világossá, hogy három év alatt eljutottak odáig, hogy már saját vállalkozásuk van. 
 
bejarono1
 
"A másik régi ügyfelem egy német nő,horvát férj, 2 macska ,3 gyerek. A férj első házasságából van egy nagy fiú aki velük élt de a múlt nyáron elköltöznek az anyjához. Épp mikor a nevelő anyja terhesen várta a 2. Babát. Anett nagyon precíz nőci,vele többször volt összezörrenés.
Terhesen a hormonjai nem voltak rendben, mindenbe belekötött.....olyat is rám akart verni, amihez semmi közöm nem volt.....leosztottuk, megszült és rendeződött minden. Míg otthon volt a babával addig 2 embert vittem magammal mert én szinte végig le voltam foglalva, dumálni kellett vele😉 Ha valami nem tetszik neki a mai napig szól,de kulturáltan, normálisan. Fizet rendesen és tovább ajánl. A lányok félnek tőle,de én birom😊 Hozzáteszem,hogy mellette Te egy dagadt óriás vagy,olyan picike és sovány 😁"
 
bejarono3
 
"Anettal szembe lakik Barbi......a másik kedvencem. Nőgyógyász a nő, a férje Guido is valami doktor, és 2 gyerekük van+ Ludwig a macska. Állati jó fej család! Barbi rákos volt,de kigyógyult belőle😊 Az első nap ledarálta a storyt, túl sokat nem értettem belőle......de aztán a férjemmel is jóba lettek,így Ő fordított sok mindent.
Saját lakás,minden színes.....nagyon szeretek ott lenni. Ludwig sokszor meglep valami ajándékkal (döglött egér,madár, vagy az egérnek a bele😂😂😂). A pont mikor egymásra találtunk az a dögszag volt. Ludwig féle ajcsi eltűnt a lakásban. Éreztem a büdöset, szoltam nekik . Következő héten még büdibb volt......mondta,hogy ez dög szag.A helyét is meghatároztam. Este elkezdték keresni,ott, ahol mondtam. Tudod hol volt? A hangfalba bele volt dögölve az egér. Este még felhívtak, nem győzött hálálkodni,hogy nem hagytam annyiban a dolgot."

"Rá pár hónapra megnyitotta a magán praxisát.... természetesen minket kért meg dolgozni😊 És mikor megtudta, hogy közelebb költözünk,kézzel írt egy reklámot amin minket ajánl és kirakta a praxisba. A csapata tagjaként bánik velünk. Évente közösen cirkuszba megyünk, bármi baj van azonnal segít.....mondjuk mi is.....rengeteg új munkám van tőle......vele olyan barátibb a viszony. A legjobb fejek!"
 
bejarono4
 
"Van még Alex......nagyon nagy forma......bírnád😁😁😁
Elvált, 2 fia van, a nagyobbik vele él. 2 hetente járok hozzá. A BMW nél tervező mérnök. Sokat utazik. A fia 18 éves nagy nőcsábász. 
Apa mindig rendez valamit a házon . Alapban tiszta,de hát pasi......rendetlen egy picit(a fia nagyon). Művész lelke van, neked nem kell bemutassam😂😂😂
Kb.fél évig semmi kontakt nem volt. Adott kulcsot és menjek. Nem is láttam sokáig. Aztán egyszer haza jött míg mi ott voltunk.....3 nő sürgött-forgott a házában.....ez még mint a tojós galamb ott totyogott az utunkba.
Aztán karácsony előtt ugyanezt eljátszotta. De akkor készült nyaralni.....mosott....a cipője vizes volt......nem találod ki hol számított meg 😂😂😂 Berakta sütőbe😂😂😂😂 Azt hittem nem jól látok 😂😂😂 .....és hasonló dolgai vannak.....pl. bodza szörpöt főz és köhögés elleni szirupot....kaptam én is egy rekesszel.....cserébe vittem neki páleszt,ami végül megmentette az életét😂😂😂Róluk órákig tudnék írni😊
Egyébként korrekt ember, ha nagy rumli volt nála ,utána kapom a szerelmes SMS t,hogy milyen jó hogy vagyunk neki mert hű meg wá......és angyalok vagyunk és STB.......mindezt a férjem telefonszámára küldi😂😂😂 Neki jól esik a törődés és hiányzik mellőle egy igazi nő. Imádjuk a pasit😊"
 
"Voltak azért bunkók is,de azokat leépítettük......"
 "Van aki a mai napig tartozik.. .ilyenekre nem pazarlom az energiám."
 "Igazából ha látják,hogy dolgozol és becsülettel csinálod akkor el fogadnak, megszeretnek."
 
 Kérdeztem honvágyról.
 
"Egyenlőre semmi honvágy.....évente 2-3 x megyünk haza. Épp elég.....
 Apu itt van velünk,anyu is sűrűn jön"
 
-Éreztetik veletek, hogy nem vagytok németek? Vagy a lányokkal?
 "München és környéke az a rész ahol a legtöbb bevándorló él......itt örülnek a normális embernek aki dolgozik. És ha látják, hogy haladsz is akkor nem csak elfogadnak, hanem segítenek is. Azért arra vigyázunk, hogy a privát szférájukat ne lépjünk bele.....meghagyjuk nekik azt az érzést,hogy felsőbbrendű, de úgyis az lesz amit én akarok😀😀😀 Tudod miért? Mert kérek......szépen kérek.....
Bitte Schön 😀😀😀 A lányok is vegyes osztályba járnak......nincs megkülönböztetés......."
 
 Engem nyilván az is érdekelt, hogy egyedüli bevételként meg lehetne ott élnem egy gyerekkel?
 "Meg lehet,de rohadtul nehéz" ... -volt a válasz. Egy későbbi bejegyzésben majd erről is írok. 
 
bejarono5
 
"Következő ügyfél. Építési vállalkozó,....megtanítottuk magyarul beszélni !!!! miután magyar melósai vannak akik nem tanulnak meg németül😁
 Bajorország egyik legszebb részén él,bérel egy házat.....egyedülálló de szereti a nőket és a pálinkát😂😂😂
 3 szintes ház.....egy embernek talán elég......Minek neked ekkora keco? Hát ha jön vendég tudjam hová tenni😁😁😁
 Még azt előző lakó cuccai is is a házban vannak.....van egy szag Na😁😁😁"
 "Ilyet szól a múltkor: Rakjuk rendbe azt alagsorban alagsor szobát. Minek? Ha jön vendég....... Baszki ....ha ide lejön valaki a szagtól elmenekül😁😁😁
 Néz rám hülyén.....büdös van bammeg!!!!
 Akkor ki kellene dobni a lomokat? Hurrá!!!!! Leesett neki!!!!!"
 
- Három szint, és az alagsorba tette volna a vendéget?
 "Igen😆😆😆
 Mert ugyan valóban ott van egy olyan szoba ahol lehet lakni,de előtte dobja ki azt ezer éves lomokat,festeni ki és utána lakható azt egész szint
 Na a télen intézi😂😂😂 Addig meg csak olyan vendéget fogad aki vele is elalszik😁😁😁"
 
"Kérdem tőle hogy a rongyokat kimossa -e? 2 hete van rá......mondta persze.....de a női megérzésem azt súgta,hogy hozzam haza......láttad volna a fejét,hogy megkönnyebbült....😁😁😁😁 Aztán elárulta a mosási szokásait......azt mondta....tudod van 40 pár zoknim, meg ugyanannyi gatyám. Ha már csak 2 van a fiókban akkor kénytelen vagyok mosni😂😂😂"
 "De van a teraszon jakuzzi, nyugodtan használjuk, de fényképet küldjünk neki 😀😀😀"
 "Nagyon rendes pasi amúgy......ő azt aki előre kifizetett x összeget és ha ledolgoztuk akkor szóljak,adja a következőt"
 "Hozza azt ügyfeleket, neki is szeretünk dolgozni" 
 
Hát... egyelőre ennyi. Meg kell valljam, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy nekiinduljak, és személyesen megtapasztalhassam mindazt, amiről Gabi mesélt. Szerettem olvasni a sorait. Ott sincs kolbászból a kerítés... de ahogyan Gabi fogalmazott, ha dolgozol megszeretnek és segítenek. És, ami nekem annyira, de annyira megmelengette a szívem: EMBERKÉNT KEZELNEK! 
 

Szólj hozzá

élet célok takarítás kitartás bejárónő