2016. nov 16.

Miért akarnak hülyének nézni, és lehúzni?

írta: Kata Vank
Miért akarnak hülyének nézni, és lehúzni?

penz Telnek a napok. A tél megérkezett, közben láthattunk szuperholdat is. Egyedül nevelem a gyermekem, ami azzal jár, hogy nincs egy férfi...de még csak ahhoz hasonló jelenség sem, aki, ha elromlik valami a háztartásban, legalább úgy tenne, mintha megpróbálná megjavítani, vagy kezébe véve a dolgokat szakembert hív. Vagyis magad uram, ha szolgád nincsen! Ülök és azon gondolkodom, vajon tipikus magyar jelenség-e, vagy máshol is előfordulnak ilyen, és ehhez hasonló dolgok. 

Téli gumi. Igen... már aktuális is lenne. Nekem is megvolt a szettem az autómra, egészen addig, amíg valaki ki nem szúrt belőlük kettőt. Akkor még nem volt szezon, így gyorsan két nyári gumi került fel a helyükre. Most már viszont nagyon is ideje, hogy ezt a kettőt is átcseréljem. Felhívtam azt a gumist, akihez évek óta járok. Ma közölte velem, hogy a két gumi hatvanezer. Aztán elkezdte magyarázni, hogy vehetsz Te kínait, de... stb. stb. Visszakérdeztem, és mondtam neki, nekem csak kettő kellene. Ő megerősítette, hogy igen.. a kettő annyi. Na... akkor most fogtam magam, felhívtam egy nagykert, ahol egy nagyon jó minőségű gumiabroncsot nyolcezerért adnak!  Igaz... most akciós! De nyolcezer! És nem harminc! És minőségi! Pénteken megyek érte, és ott helyben át is cserélik nekem. Igaz, az még plusz ezer forint, de azt hiszem, ennyi még belefér. 

Szerettem volna beköttetni a mosogatógépem. Amikor felhívtam a netről a szakembereket a legolcsóbb ajánlat 35 ezer forint volt. Mondtam neki, hogy nem új csövek kellenek, csak bekötni egy mosogatógépet. A végén megcsináltam magam egyedül. Ezer Ft-ot sem érte el az anyagár. ÉS működik a sztori, bár roppant megnehezíti a feladat végrehajtását, hogy egy értelmes szerszámom nincs itthon. 

Elromlott a villanytűzhelyem. Két lap nem akart sehogyan sem működni. Megérkezett a szerelő, aki közölte nagy lelkesen, hogy negyvenezerért három napon belül megcsinálja, mert meg kell hozzá rendelni az alkatrészt. Negyvenezerért már új tűzhelyet veszek, ezért megkértem, hogy fáradjon ki az otthonomból. Még neki állt feljebb, hogy akkor leszek szíves kiszállási díjat fizetni. Mondtam neki, hogy nem leszek szíves, mert nem szeretem, ha hülyének néznek. Elmentem a nyolcadik kerületbe, ahol 1250 Ft/ db. áron azonnal elhoztam az alkatrészeket, és magam egyedül kicseréltem. Halkan megjegyzem jelen esetben a műköröm nehezíti eme feladat végrehajtását. 

Murphy törvénye, ami el tud romlani, az el is romlik. ÉS mindezt valamikor a hétvége napján este nyolc után persze. Így tett a kazánom is. Vagyis nincs fűtés. Akkor indult a szezon, vagyis még nem randiztunk volna jegesmedvékkel az éj folyamán, ha nem lehelek életet eme szerkezetbe, de ugye a télre így nem maradhat. Akiket felhívtam szakemberek látatlanba minimum nyolcvanezer forintot mondtak. Ez a legolcsóbb ajánlat volt, amire mondanom sem kell nem tartottam igényt. Ekkor jött a mentő ötlet, hogy egy kedves ismerősöm férje fűtésszerelő. Be is ugrott hozzám este munka után. "Megmutassam neked, hogy spórolj nyolcvanezer forintot?" - kérdezte. "Van egy szívószálad?" Nem, hogy volt szívószálam, még meg is leltem. Megmutatta hová kell bedugjam eme hasznos kis dolgot, belefújni, és már ki is tisztul a fúvóka. Azóta minden évben megteszem ezt, és láss csodát, hibátlanul működik a rendszer! EGY DB SZÍVÓSZÁL! A legolcsóbb javítási ajánlat látatlanba nyolcvan ezer forint volt!

Másik kedvenc élethelyzetem. A mosogatógép feltalálója nálam Nobel-díjat érdemelne. Egyszer úgy döntött a drágám, hogy ő nem hajlandó tovább működni, és hogy ennek még nagyobb nyomatékot adjon leverte a biztosítékot. Szerelő megérkezik, ismételten mondott egy olyan árat, amelyből vagy amennyiért már egy másik gépet is vehetnék. A lecke fel lett adva. Olyan túl bonyolult nem lehet a sztori. Mosogatógép felfordít... halkan megjegyzem nem egyszerű feladat egy negyvenöt kilós embernek, műkörmökkel ... vigyázva arra, hogy ne sérüljön a borítás... és persze a műköröm sem... tehát mosogatógép felfordít. Leltem egy alkatrészt, amiről ugyan nem tudtam, hogyan kellene kinéznie... igazából azt sem, hogy mi a búbánat az, de miután koromfeketévé égett gondoltam ez lehet a hiba forrása. Kiszereltem.. persze előtte gondosan lefotóztam, hol mennek a vezetékek, mit hova kell visszakössek... tehát bevittem kedvenc alkatrész beszerző helyemre. Kondenzátor... volt valamikor... 3210 Ft.-ért azonnal a rendelkezésemre bocsátottak egy vadonatújat, rohantam is beszerelni ... azóta szuperül működik a gépecském. 

Veszélyes fa kivágása. Nekem nem számított veszélyesnek, de kedvenc szomszédom minden nap kiabált nekem a kiszáradt fenyő miatt, ami a tetőm fölé ért már. Attól félt, ha kidől felé fog dőlni... holott, ha kidőlt volna az én tetőmet vitte volna magával. De jobb a békesség alapon... azt már megtanultam, hogy Erzsi nénivel nem jó ujjat húzni... és Erzsi néninek akkor is igaza van, ha nincs... tehát felhívtam egy veszélyes fák kivágásával foglalkozó csapatot. Aztán még egyet... és még egyet. Negyvenötezer volt a legolcsóbb... és akkor persze elvitték volna a fát is. Oké... elmentem láncfűrészt bérelni. Itt kiemelt hangsúlyt kapott, hogy olyan legyen, amit még én is elbírok. Ez azért kellő képen leszűkítette a kört. Az elektromosnál maradtam... azt legalább nem kell berántani... és szépen, magam egyedül elkezdtem kivágni a fát.. létráról. Se a tető nem sérült meg, se én... és szegény régen meghalt fámnak sem maradt nyoma sem. Vagyis azért az maradt, mert a gyökerét már nem volt lelkierőm kiásni.

Volt egy autószerelőm, aki bármit szerelt, minden huszonötezer forintba került. Minden. Nekem persze könnyű volt megmagyarázni, hogy mit is kell cserélni, és az mennyibe kerül. Azóta már nem ő az autószerelőm. ÉS valahogy azóta autót sem nagyon kell szerelni, vagyis szereltetni... ezt azért még nem merem magam egyedül csinálni. Még nem... remélem nem is lesz rá szükség... bár egy defektes kereket, és egy akkumulátort már pikk pukk kicserélek. 

Igen... nő vagyok... szőke... és egyedülálló.. és persze nagyon férfi barátaim sincsenek, akik jönnének és legalább annyit segítenének, hogy ne egyedül legyek, amikor megérkeznek a szakemberek. A festést még azért nem sikerült megoldjam, mert nincs senki, aki segítene nekem, arrébb tolni a bútorokat, és azon dolgokat, amelyeket már nem használok segítene kivinni a garázsba. Festőt már nem merek hívni az előző tapasztalataim alapján. 

Igen... vannak barátaim, meg ismerőseim, akiknél festettem, meg akiket költöztettem, meg akiknél segítette átrendezni a lakást... de valahogy, amikor arra kerülne a sor, hogy nekem kellene a segítség... vagy épp nálam kellene festeni, meg bútorokat pakolni... valahogy elfogynak a barátok és az ismerősök. 

Volt, hogy dühöngtem, és idegeskedtem emiatt, ma már csak nevetek. Majd összeszedem magam, és megoldom ezt is egyedül.. mint oly sok mindent. Mert vagy várok arra, hogy a) valaki hátha egyszer ráér, amikor nálam is cselekedni kellene, vagy b) megfizetek horror áron szakembereket, akik megcsinálják... vagy c) megcsinálom magam egyedül. Én a C verziót választottam. És jókat nevetünk a gyerekemmel, amikor kijőve a szobájából a konyha közepén felfordított mosogatógéppel talál, vagy épp egy csavarhúzóval megyek a kocsihoz, mert van egy csavar, ami állandóan meglazul az üléseknél, és  mindig rám hozza a frászt, mert kopog. Két napig filozofáltam a sztorin, mire rájöttem, hogy az a kis csavar okozza ezen hangokat. Azóta csavar meghúz, és minden tökéletes. Csak azt tudnám, hogyan és miért is lazul ki mindig? 

 

Szólj hozzá

élet hazugság átverés lehúzás kitartás